Met je teken-, en schildersspullen de natuur verkennen is een leuke hobby om te doen vooral op zomerse dagen. De natuur heeft prachtige onderwerpen die uitnodigen om te tekenen, het bos, het strand, het landschap maar ook het tekenen van beestjes, bloemen en planten. Vooral wanneer je een natuurliefhebber en tekenaar of kunstschilder bent is het een leuk uitje om te doen in de buitenlucht.

Natuur tekenen leert je focussen

De natuur tekenen kun je uiteraard achter keuken-, of tekentafel doen, op de bank, in de tuin of op het balkon. Het kan een idee zijn om alleen, samen of met de kids er op uit te trekken ergens in de natuur, het park, bos of strand om (alleen) te picknicken of samen kunstzinnig bezig te zijn. Leuk voor de hobby en een leuk uitje voor het gezin.

Wanneer je erop uittrekt om de natuur te tekenen is handig om een schetsboek of tekenpapier wat het liefst vastgeklemd is met handige klemmetjes op een tekenbord bij je te hebben. Samen met voldoende (kleur)potloden, puntenslijper, gum en eventueel kunstverf, doek of andere medium waarop je wilt gaan schilderen. Handig is het ook dat je smartphone voldoende opgeladen is om af en toe de juiste shoot te kunnen maken van je geliefde onderwerp in de buitenlucht. Mocht je onverhoopt het onderwerp niet goed kunnen na tekenen of dat je de tekening of schildering thuis verder wilt afmaken.

Door de natuur na te tekenen leert je tekenen

Het bos, planten, bloemen, bladeren en beestjes als vogels en vlinders zijn interessante onderwerpen om in de buitenlucht te tekenen het heeft vooral mijn voorkeur omdat de natuur zijn eigen natuurlijke groeiprices heeft. De grillige groeistructuren, lelijke bloemen, mooie planten, de natuur groeit geheel op zijn eigen manier. Perfect om na te tekenen of te leren tekenen door je te focussen op de natuur in zijn geheel. En wat is fijner om te genieten van de natuur om je heen tijdens een teken of schildersessie.

Planten en bloemen verkrijgbaar bij florazaken zijn prachtig om te zien toch heeft het niet direct mijn voorkeur om deze na te tekenen. Alhoewel ik botanische tekeningen prachtig vindt om te zien en de botanische tekenaars en kunstschilders het geheel perfect kunnen na maken heb ik daar eenvoudig genoeg niet het geduld voor. Aziatische kunstenaars maken schitterende kunstwerken en niet alleen op dit gebied ook de stads-, dorps-, landschaps-, en zeegezichten zijn soms een lust voor het oog, zij hebben een bijzondere teken en schilderstijl die mij aanspreekt.

Gedachteloos bloemetjes en bijtjes tekenen

bloemtekening | we21

Gedachteloos tekenen..? Dit is een handeling die je vast wel herkent dat je uit de vrije hand tijdens het wachten van een informatief tefoongesprek van die kleine schetjes tekent, wachtend tot je doorverbonden wordt of wacht op de zo belangrijke telefonische terugkoppeling. Voor je ligt een velletje papier voor het maken van notities en vervolgens wordt het gebruikt voor de belangrijkste notities EN staat het binnen een mum van tijd vol met kleine schetjes van bloemetjes, vlinders, vogeltjes, gebouwen, bomen, rondjes of is er een half landschap ontstaan met enkele huisjes bijna dwars door de gemaakte notites staan getekend.

Bewaar je teken schetsen voor later

Het resultaat van gedachteloze schetsen bewaar ik vaak voor later gebruik als idee voor het maken van een tekening of ik gooi het weg als rommel. De schetsen waarvan ik het resultaat voldoende vindt bewaar ik in de schetsmap. Het gebeurt nogal eens dat ik uit de vrije pols teken op schetspapier, vindt ik de tekening leuk of mooi genoeg hang ik deze op aan mijn tekeningen-, en schilders wand om deze later als inspiratiebron te kunnen gebruiken. Op de tekeningen wand hangen een varia aan tekeningen en enkele aquarellen geschilderd op slechter aquarel papier maar ook half uitgewerkte landschapstekeningen in houtskool die net niet voldoende mijn goedkeuring kunnen dragen om te bewaren in mijn tekeningen map.

Tekenen en schilderen is een leuke hobby om te doen, probeer eens de natuur te tekenen in de buitenlucht en deze in een paar eenvoudige lijnen op schetspapier vast te leggen. Het resultaat kan verassend zijn en door veel in de natuur te oefenen zul je ervaren dat het een leuke hobby is om te doen.


Vergelijkbare berichten