Tekenen is iets wat je graag wilt gaan doen, maar je denkt dat je niet kunt tekenen omdat je geen tekentalent hebt of omdat tekenen niet jouw ding is om te doen.
Vooral omdat je ervan uitgaat dat je niet kunt tekenen, aha.. jouw linker hersenhelft seint dit aan je door…
Want je kunt ervan uitgaan dat dit een inschattingsfoutje is dat je niet kunt tekenen.
Tekenen kun je leren, op een eenvoudige manier wat je weleens gemakkelijker kan afgaan dan je denkt.
Om te leren tekenen heb je in het begin niet veel voor nodig: een potlood, gummetje en een schetsboek is in het begin vrijwel voldoende om te gaan tekenen en je waarnemingsvermogen.
Je waarnemingsvermogen is jouw tekenvriend
Je waarnemingsvermogen bevindt zich in jouw rechter hersenhelft wat ervoor zorgt dat je naar waarneming kunt gaan tekenen. Door te denken dat je niet kunt tekenen komt door het linker gedeelte van je hersenen. De Amerikaanse kunstenaar Betty Edwards heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het vermogen van de rechter hersenhelft uit het onderzoek is gebleken dat de vermogens van de rechter hersenhelft het mogelijk maakt dat mensen naar waarneming kunnen tekenen.
Wil je meer weten over het waarnemingsvermogen kun je het boek van Kunstenaar Betty Edwards “Drawing on the Right side of te Brain” lezen.
Ieder mens heeft zijn eigen tekenstijl, je kunt jezelf niet vergelijken met de tekenaar die door jarenlange teken ervaring een object waarneemt en dit in juiste details tot in de puntjes uitgewerkt heeft. Tekenen is oefenen, de ene tekenaar heeft een andere tekenstijl dan de andere tekenaar, iedere tekenaar heeft zo zijn eigen tekenvaardigheid.
Mijn tekenvaardigheid is niet zo verfijnd wat komt door de uiting in mijn expressiviteit dat in mijn kunstwerken tot uiting komt.
Vormen tekenen is het begin van je tekenvaardigheid
Door goed te leren kijken en geduld kun je beter leren tekenen om jouw tekenvaardigheid te ontplooien.
Het is van belang dat je inziet dat een tekening uit stippen, lijnen, vierkantjes en zo meer is opgebouwd.
Dat het draait om de basisvormen waaruit een tekening is opgebouwd.
De bekendste vormen herken je wel: de cirkels, vierkanten, kubussen, cilinders, driehoeken en rechthoeken.
Wanneer je kijkt naar een object is het van belang dat je bepaalde details en storende elementen niet direct overneemt op papier.
Je waarneming is gericht op de basisvorm van het object, door zoveel mogelijk gebruik te maken van basisvormen kun je later aanpassingen maken om het object te portioneren.
Wanneer je vanaf het begin al uitvoerig begint met het tekenen van details zul je zien dat wanneer je tekening af is, je te vroeg bent begonnen met het aanbrengen van de details van het object of onderwerp. Waardoor je tekening niet klopt of niet naar je wens is.
Tolk Jou auteur