
Als HSP’er is “’t oké om je niet altijd oké te voelen”. Je voelt de dingen nu eenmaal anders en intenser aan wat je waarneemt uit de omgeving. Het kan zowel een positieve als negatieve uitwerking hebben op je gevoel en gemoedstoestand. Door de overstimuli (overprikkeling) dat je ontvangt via de zintuigen reageer en verwerkt je de informatie anders dan iemand die niet hoogsensitief is.
HSP – positieve en negatieve prikkels
Door het diepgaande waarnemingsvermogen en opmerkzaamheid heb je meer aandacht voor details. Daardoor voelen indrukken intenser aan. Ook de reflectie op ideeën en emoties van anderen.
De positieve prikkels bij HSP kun je ook overprikkeld van raken. Je hebt het naar je zin gehad op een gezellig feestje of verjaardag. Door het plezier ben je overprikkeld geraakt. De gebeurtenis – de verwerking ervan zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap kunt vallen, blijmoedig en vermoeid wakker wordt.
Negatieve prikkels pik je ook snel op, waarvan je overprikkeld raakt. Bijvoorbeeld je vermoeid door een drukke winkelstraat loopt, allerlei intense geluiden om je heen hoort waar jij je aan stoort. Drukke gespreksvormen tussen allerlei groepjes mensen, huilende kinderen, fietsers bellend voorbij komen. Naarstig ben je opzoek naar een rustpuntje om aan de drukte te ontkomen, door de drukte kun je dat niet kunt vinden, je raakt overprikkeld.
De waargenomen indrukken dat je opvangt kun je zowel in het positieve als in het negatieve ervaren op de korte als op de langere termijn:
Teveel prikkels door HSP? ontprikkel jezelf
Door teveel prikkels kun je als een hoogsensitief persoon eerder geraakt worden door negatieve opmerkingen van andere mensen uit je omgeving. Ook voel je stemmingen van anderen nauwkeurig aan. Wanneer de stemming te negatief is kun je hevig uit balans raken. Het kan zelfs gebeuren dat na een gesprek of actie je onbegrepen voelt. Een overprikkeling kan je grondig uit balans halen. Dit wil je niet en toch gebeurt het. Door de overprikkeling kruip je het liefst terug in je schulp. Om vervolgens enkele dagen diep en uitvoerig over de herinnering van de sociale/emotionele gebeurtenis of situatie wat er is gebeurt diep over na te denken en te verwerken.
Te intens meeleven door HSP
Doordat de cognitieve (je goed begrijpt wat de ander bedoelt) en emotionele empathie de hoofdrol speelt over de sociale of emotionele gebeurtenis/situatie kunnen emoties de overhand krijgen. Je leeft (diep) intens mee met de ander ondanks dat de andere persoon zozeer niet de gevoeligheid in zich heeft naar jou toe. Helaas ziet en ervaart de ander de gebeurtenis/situatie nu eenmaal anders doordat hij of zij niet hoogsensitief is.
Hoe komt het dat je hoogsensitief bent?
Je bent gevoeliger voor bepaalde prikkels dat je ontvangt via de zintuigen op zowel fysiek als emotioneel niveau. De verwerking van de waargenomen informatie, indrukken en emoties beleef je intenser en nauwkeuriger dan iemand die niet HSP is. Het centrale zenuwstelsel ’t spiegelneuronen systeem maakt je gevoeliger voor bepaalde indrukken.
Daardoor raakt je overprikkeld en verwerk je de opgedane informatie (harde geluiden, felle lichten, geuren en bepaalde texturen) “de prikkels” intensiever in ’t brein. Je bent gemakkelijk beïnvloedbaar door zowel positieve als negatieve stemmingen, emoties en signalen van anderen dat je oppikt uit de omgeving.
Het is belangrijk te accepteren dat wanneer je iets naars hebt meegemaakt dat je verdrietig, boos of woedend maakt “’t oké is om je niet altijd oké te voelen”. En het voor jou belangrijk is om te ontprikkelen.
Doe dingen waarvan je rustig wordt, het kan een tekening of schilderij (sombere of vrolijke kleuren) zijn wat je maakt waar je jouw emoties op uitleeft. Of dat je jezelf terugtrekt uit de omgeving om de opgedane herinneringen die je hebt opgedaan te verwerken. Neem de tijd je bent een hoogsensitief persoon. Een persoon die de dingen intenser waarneemt dan iemand die niet overgevoelig is.

Tolk Jou auteur